Bra rutiner – bra förutsättningar

För att leva ett sundare, mer hälsosamt liv krävs det att vi ser över vårt sockerintag. Sockret finns dolt på så många platser. En av de mest primära och enklaste punkterna att börja med är att försöka få in fasta rutiner.

Bättre rutiner i vardagen ger dig de rätta förutsättningarna för ett mer sockersunt liv. Vi vill även passa på att höja ett varningens finger för karragenan, samtidigt som vi vill hylla kokosoljan, det vita guldet.

Ta steget mot ett sockerfriare liv

Det gäller alltså att skapa bra rutiner och ge dig själv bättre förutsättningar. Rutiner är nämligen synonymt med bra förutsättningar. Har du rutiner som gör att du äter regelbundet och har en jämn blodsockernivå kommer du inte uppleva blodsockerfall som gör att du stoppar i dig onödigt socker.

Detta innebär inte att en måste bli av med alla sina rutiner och vanor, det handlar snarare om att förbättra dem från hur de var och att bli medveten om sina rutiner. Om du alltid har något du gör på rutin eller slentrianmässigt kan du fastna i osunda vanemönster som egentligen är väldigt enkla att förändra så fort du får nya rutiner som kommer igång.

6 tips för att komma igång med mer hälsosamma rutiner

1

Börja med att se över hur du äter på en dag

För att hålla en jämn blodsockernivå behöver du äta var tredje timme, varken mer eller mindre. Det är även viktigt att varje mål du stoppar i dig, vare sig det är ett större mål eller ett mellanmål innehåller en god balans av både protein, fibrer, mineraler och kolhydrater. Bara en kanelbulle räcker alltså inte, du måste även få i dig protein. En grov frömacka med skinka och grönsaker är ett exempel på ett enkelt mellanmål med ett bra innehåll.

2

Inventera din kyl

Vad har du hemma som innehåller socker egentligen? En bra riktlinje är att ju enklare produkten är, ju mindre risk är det att den innehåller socker. Ta kryddskåpet som exempel. Salt, Peppar, Curry osv, alla ”rena” kryddor är fritt fram, börjar du däremot läsa på dina blandkryddor som grillkrydda, salladskrydda eller liknande kommer du genast se att de innehåller flera oklara tillsatser och ämnen som du ska undvika då de i de allra flesta fall innehåller socker.

3

Laga mat från grunden

Alltså alltid. Det borde vara en självklarhet, inte bara för att minska på sockerintaget utan för att överlag minska på onödig konsumtion av tillsatser och kemikalier.

4

Rör på dig

Ta trapporna istället för hissen. Tänk på att all motion är bra motion och att vardagsmotionen och goda rutiner kring den är den bästa motion du kan få. Genom regelbunden motion håller du även igång kroppens system av förbränning och ämnesomsättning och låter kroppen ta hand om näringen du äter på ett ultimat sätt.

5

Undvik all typ av socker på kvällen

En banan innan du går och lägger dig som kvällsmellanmål kan verka vara en bra ide. Faktum är att det inte är sant. Även om frukt som banan innehåller ett mer naturligt socker så ger även detta socker en stor dos energi till kroppen. När du ska sova har du ingen nytta av denna energi, vilket resulterar i att kroppen får ett överskott av energi den inte kan ta tillvara på. Överskott av energi leder även som vi vet till blodsockerökning vilket kommer påverka din sömn negativt.

6

Ge dig själv en extra boost

Genom att börja göra insatser för ett mer hälsosamt liv kommer du även uppleva att du blir piggare, i bättre form och får ett jämnare humör.

Vill du kickstarta igång ditt nya liv och känner att du behöver lite extra motivaton, så kan det även vara en bra ide att ge dig en extra boost och göra något för dig själv. Kanske en ny frisyr, hårfärg eller något som främjar ditt nya, aktiva och nyttiga liv.

Vi heter ju NoSugarAdded, och det är just vad vi vill uppmuntra till. Vi tror att det är svårt att leva ett helt sockerfritt liv, däremot så vet vi att det inte är någon konst att leva ett liv utan tillsatt socker. Lycka till!