Loose the sugar – Feel sweet!

Hur påverkas vi av socker?

Socker påverkar våra kroppar och hjärnor på flera sätt. Vare sig vi vill eller ej så finns socker på så många platser att vi alla påverkas av socker. Vad är det då för reaktioner som kan ske i kroppen när sockret påverkar oss? Här sammanfattar vi några exempel.

Sockerintag leder på lång sikt till ett överskott av insulin i blodet. Kroniskt ökade insulinnivåer leder till att muskelceller runt hjärtat växer snabbare än normalt vilket i sin tur leder till högt blodtryck och reaktioner som är vanliga som påföljder till detta.

Hur påverkas kroppen av socker då? Sockerintag påverkar kroppens förmåga att tala om för hjärnan när du är mätt. Detta resulterar i att sockret kan få dig att känna dig hungrig och utsvulten oftare. När du äter något med socker upplever du ofta en energirush, en sockerchock. Dock är dessa energirusher kortlivade och leder till att du får ett ökat sug istället.

Studier pekar på att sockerintag och depressioner har tydliga samband. Den som äter mycket socker lider av 40% större risk att få en depression.

Socker ger energi till kroppens celler. Får kroppen ett överskott av energi lagras energin som fett i kroppens celler istället för att förbrännas. Tillsatt socker är därför onödigt då vi oftast inte förbränner en så pass stor mängd energi.

När vi äter mer än vad vi behöver eller får i oss mer energi än kroppen kräver så höjs blodsockret snabbt. När blodsockret höjs snabbt går en varningssignal genom kroppen, då signalerar hjärnan till bukspottkörteln att pumpa insulin. Insulinet är nämligen det som sänker vårt blodsocker. Detta blir vid stort sockerintag en negativ spiral då blodsockret höjs fort och sedan drastiskt sänks. Detta resulterar i känslan av toppar och dalar.

- Högt blodsocker=pigg

- Lågt blodsocker=trött. När vi är trötta äter vi något för att få ny energi, men ofta äter vi fel, och äter då något som återigen får blodsockret att skjuta i höjden.

När vi har mycket insulin i kroppen så störs ämnesomsättningen i kroppens celler. Högt insulin gör att kroppens fettceller öppnas och blir mottagliga för att samla upp mer fett samtidigt som frisättningen av fettet blockeras. Detta leder på sikt till övervikt.

Vill du få en ännu tydligare bild och bättre förståelse för sockrets inverkan och påverkan på oss, läs denna intressanta text om hur vi påverkas av socker.