Det finns såklart mycket som är dåligt för vår kropp förutom socker. Vi vill passa på att höja ett varningens finger för ämnet Karragenan.
Karragenan är ett väldigt vanligt förtjockningsmedel i vår kost. Karragenan är, precis som socker, ett livsmedel som finns naturligt i växtriket. Detta kan vara förbryllande då många ser naturliga råvaror som mer hälsosamma än vad syntetiska är. Det stämmer i de allra flesta fall, men inte alltid. Precis som att det finns bär och svampar som är dåliga för oss, så finns det massor av andra ämnen från naturen som är lika illa. Därför ska vi vara uppmärksamma även på livsmedelstillsatser som kommer ifrån naturen.
Karragenan kommer ifrån rödalger som behandlats med kemikalier för att surheten ska neutraliseras. Karragenan används i livsmedel för att förbättra struktur och lösligheten av andra ingredienser.
Studier av Karragenan har visat att Karragenan påverkar tarmfloran negativt och därmed försvagar kroppens immunförsvar. Karragenan stör kroppens biologiska mekanismer och kan rubba kroppens naturliga reglering av exempelvis insulin. Enligt Livsmedelsverket är karragenan ofarligt för människor.
Så var uppmärksam och undvik tillsatser som du inte är säker på är bra. Det räcker inte bara att tro att de är naturliga.
Karragenan hittar du i flera av dina vanliga livsmedel. Exempelvis finns Karragenan i