Fakta om socker

Vad är socker?

Socker används som samlingsnamn för flera olika sockerarter. Sockerarter är organiska ämnen. Kolhydraterna i vår mat kommer till stor del från de olika sockerarterna. De allra vanligaste sockerarterna i vår kost är glukos, fruktos, laktos, maltos och sackaros. Dessa ska vi gå igenom lite närmre.

Vad är Glukos? – Glukos är en av de vanligaste sockerarterna och finns i fri form i många livsmedel. Glukos bygger upp stärkelse och cellulosa av olika slag. Glukos går ofta under andra namn, såsom, dextros, druvsocker och blodsocker. Glukos är en nödvändig del av vår kost då hjärnan inte fungerar utan glukos. Vi får dock i oss glukos genom att äta stärkelse av olika slag, exempelvis potatis.

Vad är Fruktos? – Fruktos förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Fruktos benämns ofta som fruktsocker eller levulos. Fruktosen kan tas upp av kroppen utan att kroppen behöver frisätta insulin. Fruktos omsätts väldigt fort i vår kropp.

Vad är Laktos? – Laktos är en av få sockerarter som kommer ifrån djurriket. Det finns i mjölk från däggdjur. Därför kallas ofta laktos för mjölksocker. Laktos består av glukos och galaktos. Vill du undvika sockerarten laktos och samtidigt äta en nyttigare, mer vegansk kost? Då kan vi rekommendera www.veganskarecept.se, en hemsida med lättlagade och goda veganska recept, och ja allt du behöver veta om veganism helt enkelt.

Vad är Maltos? – Maltos är en av de ovanligare sockerarterna i livsmedel, däremot är det vanligt förekommande i öl och kallas ofta för maltsocker.

Vad är Sackaros? – Sackaros är det allra vanligaste sockret i vår omgivning. Sackaros består av både glukos och fruktos och sönderdelas sackarosen uppkommer en blandning av dessa två som kallas invertsocker. Sackaros används för sötning av olika livsmedel. I sackarosen finns det inga vitaminer, mineraler eller fibrer, sackaros ger bara energi för stunden. Sackaros kallas ofta även sukros.

Detta är grundläggande sockerinformation, självklart går det även att hitta mer fakta om socker, i nuläget har vi dock valt att hålla oss till den mest grundläggande informationen.

Vart kommer socker ifrån?

De allra flesta sockerarterna finns naturligt i frukt, bär och mjölk. Idag är det även väldigt vanligt med tillsatt socker. Tillsatt socker är socker som inte naturligt finns i råvaran.

Sackaros utvinns oftast ur sockerbetor eller sockerrör som är växter. Sockerrören växer i tropikerna och sockerbetorna växer även i kallare klimat. Sockret från sockerrör och sockerbetor är identiskt.

Är socker beroendeframkallande?

Ja, socker är väldigt beroendeframkallande och jämförs ibland med heroin och kokain. Är man sockerberoende och inte får i sig socker på ett dag kan man känna att energin och humöret sjunker, samt ett stort behov av att få i sig socker.

Här kan du läsa mer om hur: