Att socker påverkar oss och vår hälsa råder det inte längre några tvivel om. Forskare och läkare världen över är eniga om att socker kan ha skadlig påverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. Det finns mängder av studier som gång på gång påvisar att socker inte är bra för vår kropp. Här kan du läsa om hur du kan jobba som läkare med dessa frågor samt skrapa lite på den yta under vilken vi hittar de skadliga konsekvenser som socker orsakar på vår kropp.
Är du intresserad av frågor som dessa och att jobba som läkare? Gå in på Bonliva.se för att läsa om hur du som är utbildad läkare kan jobba som konsult. Som bemanningsläkare får du skräddarsydda läkaruppdrag anpassade just för dig. Marknaden har en ständig törst efter personer som kan jobba som läkare. Det kommer aldrig att bli brist på läkarjobb och arbetsmarknaden ser ständigt bra ut, något som inte minst blir tydligt på läkarjobb.nu som listar lediga läkarjobb i hela landet.
Många jobbar som läkare på deltid och väljer att forska på deltid – bland annat i frågor som rör snabba kolhydrater, socker och dess inverkan på vår kropp, vår hjärna och vårt psyke. Att jobba som läkare kan innebära olika saker beroende på vilket typ av läkarjobb du har. En specialistläkare inom diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar har särskilt stora kunskaper om hur socker kan vara den bakomliggande orsaken till vissa sjukdomar.
På läkarjobb.nu finns lediga läkarjobb för dig som är specialistläkare, oavsett ditt specialistområde.
Stefan Branth är en svensk läkare som varnar för socker. I tv-programmet ”Malou efter tio” pratar han om sockrets oroväckande konsekvenser för människans hälsa.
Det farligaste med att äta socker, och då framför allt snabbt socker, är att socker leder till höga blodfetter, fettlever och bukfetma. Detta leder i sin tur till hjärt- och kärlsjukdomar och kan även leda till diabetes.
Det är oroväckande att höra detta från läkare och att samtidigt bevittna hur intaget av socker inte bara ökar, utan också att barn börjar äta socker i allt yngre åldrar. Vad detta kommer ha för konsekvenser för våra yngsta generationer återstår fortfarande att se.
Utan socker klarar vi oss inte. Hjärnan och kroppen behöver socker för att fungera ordentligt – men inte i den koncentrerade form som vi numera tenderar att konsumera det i. Socker i sig är alltså inte farligt – det är överkonsumtionen som skapar de stora problemen för vår hälsa. Innan narkosöverläkaren, tillika skådespelaren och musikern, Tore Persson gick bort, hann han ge ut ett flertal intressanta artiklar just på hur socker har en inverkan på vår hälsa och på våra liv. Ett urval av artiklarna på ämnet var dessa:
I denna video kan vi också se honom föreläsa om ämnet socker och hälsa.